Видео стриминг

Видео стриминг

Шта је видео стриминг?

Стриминг (streaming) је термин који означава емитовање дигиталног програма преко Интернета крајњем кориснику. Материјали који су припремљени за стреаминг се стартују аутоматски и не задржавају се на рачунару корисника. Снимак није потребно учитавати пре емитовања зато што се учитавање врши у реалном времену за време трајања снимка. Квалитет емитованог дигиталног програма највише зависи од квалитета Интернет конекције корисника. Емитовани програм може бити пренос у реалном времену или унапред припрељен снимак. Такође, емитовани програм може бити само аудио, само видео или аудио/видео запис.

Технологија која се користи за емитовање дигиталног програма

У основи, технологија која се користи за емитовање дигиталног програма је дигитална компресија аудио/видео сигнала у реалном времену. Хардвер и софтвер којим се остварује одређени степен компресије се назива кодек (енг. codec) и врши улогу кодирања/декодирања. Резултат је дигитални сигнал (низ нула и јединица) који се у пакетима преноси неким типом дигиталних мрежа на даљину (ISDN, IP).

Сервер за емитовање дигиралног програма реализовала је Системска група Електортехничког факулета у Рачунском центру. Технологија је заснована на Windows Media Services 2008 и Microsoft Media Encoder 9 Series.

Типови емитованог програма

Постоје две врсте емитовања дигиталног програма:

  • live - директан пренос преко Интернета (други назив webcast)
  • on-demand - емитовање унапред припремљеног снимка на захтев корисника.

Код директног преноса догађаја преко интернета увек постоји одређено временско кашњење. Звук и слика су у потпуности синхронизовани. Квалитет слике зависи искључиво од максималног протока конекције коју корисник остварује према интернету. Постоји могућност аутоматског прилагођавања конекцији корисника преко више предефисаних параметара који диктирају резолуцију, врсту и начин компресије и одабирања сигнала.

Емитовање унапред припремљеног аудио/видео записа на захтев корисника подразумева постављање унапред припремљених материјала на располагање кориснику. Корисник има могућност да се креће кроз запис унапред/уназад, да паузира, заустави, или стартује емитовање од почетка. Фајлови који се емитују кроз програм на овај начин се позиционирају на серверу или локацији која је доступна серверу са довољном брзином преноса података. И овај начин преноса оставља могућност аутоматског прилагођавања конекцији корисника преко више предефисаних параметара који диктирају резолуцију, врсту и начин компресије и одабирања сигнала.

Постоји и могућност комбиновања ова два начина преноса, као и додавања рекламног садржаја, најава, одјава у програм и др.

Да би на Интернет пренели жељени сигнал коришћењем ЕТФ сервера за емитовање дигиталног програма потребно је обезбедити:

  • Видео улаз - камера, видео запис
  • Аудио улаз - микрофон, аудио запис
  • Рачунар са софтвером за аквизицију сигнала
  • Пренос података до сервера

За све додатне информације о емитовању дигиталног програма или заказивање преноса одређеног догађаја контактирајте нас на: videostreaming[AT]etf[DOT]rs